Sprievodca nákupom zdravých potravín

V priebehu posledných rokov sa slovo „bio“ udomácnilo v priestore hlavných médií a správ a ponúklo tak myšlienku, podľa ktorej je tá najzdravšia forma potravín, ktoré môžeme konzumovať. Aj, keď sú organické/bio produkty vždy lepšou voľbou ako konvenčne pestované plodiny (druh poľnohospodárstva, ktorý vo veľkej miere používa pesticídy, insekticídy, fungicídy atď.), bohužiaľ sa nemôžeme spoliehať iba na označenie ekologického poľnohospodárstva, aby sme vedeli či je producent/farma SKUTOČNE ekologická - alebo inými slovami, regeneratívna či biodynamická.

Regeneratívne poľnohospodárstvo je systém princípov hospodárenia, ktorý sa snaží zlepšiť celý ekosystém kladením veľkého dôrazu na zdravie pôdy, hospodárenie s vodou, používanie hnojív a sekvestráciu uhlíka z vzduchu späť do zeme. Väčšina regeneratívnych fariem vykonáva na svojej pôde minimálnu alebo žiadnu orbu, pretože obrábanie pôdu eroduje a uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého do atmosféry. Spolu s tým sa postupy regeneratívneho poľnohospodárstva zameriavajú na vytváranie bohatých, biologicky rozmanitých ekosystémov a využívajú krycie plodiny na zvýšenie úrodnosti pôdy. V podstate... čím menej sa budeme boriť s matkou prírodou, tým viac sa naučíme jej rytmom a dôvere v jej schopnosť produkcie.

O zásadách poľnohospodárstva by sa dalo pokračovať ďalej a ďalej, ale pozrime sa radšej na niekoľko základných tipov a odporúčaní, ktorými sa treba riadiť pri nákupe. Najlepším riešením, ako presne vedieť, odkiaľ vaše jedlo (obživeň) pochádza, je navštíviť miestny farmársky trh, ak ho máte v blízkosti alebo sa spojiť s miestnymi farmármi vo vašej oblasti. Malé rodinné farmy, ktoré pestujú potraviny integrálne, sa s vami s najväčšou pravdepodobnosťou vždy radi podelia o svoje postupy, takže sa nebojte klásť otázky!

Nižšie je zoznam pokynov, otázok a tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere produktov a potravín s najvyššou nutričnou hodnotou, keď ste na trhu alebo v obchode s potravinami.

Otázky týkajúce sa ovocia/zeleniny:

  1. Ak ste na farmárskom trhu, opýtajte sa farmárov či hospodária ekologickým spôsobom. Nepotrebujú mať certifikáciu (získanie certifikátov je celkom drahé!), ale je dosť možné, že väčšina z nich používa organické/regeneratívne postupy.
  2. Ak nie sú certifikovaní, ale tvrdia, že farmárčia ekologicky, opýtajte sa ich, čo robia na kontrolu škodcov – v nádeji, že nepoužívajú pesticídy alebo syntetické chemikálie. Väčšina povie, že nerobia nič prípadne používajú na ochranu proti škodcom prírodné alternatívy ako nimbový olej, čo je v poriadku!

  3. Používate GMO semená? (radšej sa im vyhnúť ak je to možné, tieto semená sú vyrobené tak, aby odolali silnému postreku pesticídmi).

  4. Ak ste v obchode s potravinami, vezmite si so sebou telefón a vyhľadajte farmy, z ktorých pochádzajú ponúkané produkty. Snažte sa nakupovať, čo najlokálnejšie a minimalizujte nákup plodín, ktoré precestovali tisícov kilometrov.

Otázky týkajúce sa živočíšnych produktov:

  1. Pohybujú sa zvieratá voľne? Či už ste v obchode s potravinami alebo na farmárskom trhu, vždy existuje spôsob, ako to zistiť. Ak ste v obchode, vyhľadajte farmu, z ktorej produkt pochádza. Ak nemôžete nájsť žiadne informácie o farme alebo postupoch, je pravdepodobné, že to nebude najetickejšie!

  2. Sú zvieratá (okrem sliepok) kŕmené trávou?

  3. Aký druh krmiva kurčatá konzumujú? Obsahuje sóju, kukuricu alebo lepok a je to organické krmivo? (organické je najlepšie, ak je to možné)

  4. Posielajú sa zvieratá/produkty do iného zariadenia na spracovanie (toto je skôr otázka farmárskeho trhu)

  5. Ak sa posielajú, kam a aké sú postupy tohto zariadenia, a ako dlho produkt stojí?

  6. Môžem prísť na farmu a pozrieť sa na vaše postupy? (to platí aj pre výrobu!!)

Dúfame, že vás to inšpiruje a povzbudí, aby ste podporili miestnych farmárov. Robia náročnú prácu a zaslúžia si naše uznanie! Je to dobrý pocit spoznať ich osobne, sú nadšení pre to, čo robia a trávia svoj život tým, že sa starajú o zem, pre nás.

Ak máte ďalšie otázky, neváhajte nám napísať cez sociálne siete!

S láskou a vďačnosťou,

Sunvibe