Čo je lipozomálny Vitamín C?

Uvažujete o tom, že by ste do svojho každodenného života pridali viac vitamínu C?

Začleniť konzumáciu potravín s vysokým obsahom vitamínu C do vášho jedálnička môže byť jednoduché. Avšak, ak trpíte nedostatkom vitamínu C, suplementácia bude efektívnejšiou voľbou. Od pomoci pri prechladnutí a chrípkovej sezóne až po zmiernenie príznakov starnutia, doplnky vitamínu C majú množstvo potenciálnych zdravotných výhod.

Pri výbere vitamínu C vo forme výživového doplnku je však dôležité pamätať na to, že nie všetky doplnky sú si rovné. Okrem rozdielov v pôvode a kvalite zložiek sú niektoré varianty tohto základného vitamínu telom absorbované ľahšie.

V tomto krátkom sprievodcovi si povieme o tekutom lipozomálnom vitamíne C, doplnku s chemickým zložením, ktorý napodobňuje štruktúru ľudských buniek, aby tak podporil efektívnejšie vstrebávanie vitamínu C. Prejdeme si aj výhody aké má lipozomálny vitamínu C pre vašu pokožku, imunitný systém a ďalšie!

Lipozomálne doplnky 101

Čo presne je lipozóm?

Podľa vedcov publikujúcich pre Nanoscale Research Letters je technická definícia nasledovná:

Lipozómy sú malé umelé vezikuly guľovitého tvaru, ktoré môžu byť vytvorené z cholesterolu a prírodných, netoxických fosfolipidov. Vzhľadom na svoju veľkosť a hydrofóbny a hydrofilný charakter (okrem biokompatibility) sú lipozómy sľubnými systémami na transportáciu/doručenie liečiv.

Nie si vyštudovaný/vyštudovaná chemik/chemička? Žiaden problém! V jednoduchom jazyku to znamená, že lipozómy sú:

  • Malé, umelo vytvorené gule
  • Vytvorené z prírodných tukov
  • Skvelé pre doručenie liečiv a doplnkov do tela

Prečo je uloženie vitamínu C a iných doplnkov v tukových guličkách ideálnym spôsobom, ako ich doručiť do tela?

Súvisí to so štruktúrou nášho tráviaceho systému. Náš žalúdok je plný kyseliny, ktorá rozkladá zložky potravy. Keď potrava postupuje ďalej tráviacim traktom, stretáva sa s látkami, ktoré ju rozkladajú na čiastočky, vrátane žlče, črevnej mikroflóry atď.

Vďaka týmto chemickým procesom strácame trávením značné množstvo vitamínu C.

  • Štúdie ukazujú, že pri konzumácii menej, ako 180 mg vitamínu C denne naše telo zvyčajne absorbuje 70-90% (t.j. 126 mg až 162 mg).
  • Ak sa snažíte výrazne zvýšiť svoju hladinu vitamínu C, možno ho budete musieť užívať viac, ako je uvedené v reklame/popise.
  • Nad 1 g (1 000 mg) denne naša rýchlosť absorpcie klesá pod 50 %.

Avšak lipozómy sú drobné nanočastice, ktoré môžu čiastočne obísť tráviaci systém. Časť obsahu lipozómov sa môže absorbovať už priamo cez ústa, zatiaľ, čo lipidová štruktúra pomáha zvyšnej časti prekonať žalúdočnú kyselinu.

Výsledkom je, že tekutý lipozomálny vitamín C môže výrazne zlepšiť biologickú dostupnosť vitamínu C (rýchlosť, akou ho telo absorbuje). V skutočnosti je jeho účinnosť blízka intravenóznemu podávaniu vitamínu C v zdravotníckych podmienkach.

Koľko vitamínu C teda skutočne potrebujete? Oplatí sa vyskúšať lipozomálny vitamín C?

Pozrime sa teda, aké sú vaše možnosti suplementácie vitamínu C.

Prečo je biologická dostupnosť Vitamínu C dôležitá?

Ak poznáte abecedu vitamínov a živín, viete, že vitamín C je nevyhnutný pre všetko od opravy poškodených buniek až po udržanie zdravej pokožky. Napriek tomu môže byť náročné získať dostatok vitamínu C zo stravy, najmä ak sa usilujete o vysokú dávku tohto prospešného vitamínu.

Odporúčané denné množstvo vitamínu C je 95 až 2 000 mg. Ak dúfate, že zvýšite svoje hladiny vitamínu C až po hornú hranicu spektra, budete potrebovať účinný doručovací mechanizmus.

Druhy doplnkov Vitamínu C

Ako sa lipozomálny vitamín C líši od iných doplnkov? Zatiaľ, čo všetky doplnky vitamínu C obsahujú kyselinu askorbovú (vitamín C), používajú rôzne technológie na jej doručenie do krvného obehu.

  • Čistá kyselina askorbová je dostupná v prášku a v kapsulách. Môže sa absorbovať s účinnosťou 70-90% (ako je uvedené vyššie). Avšak, pretože táto látka je kyselina, môže tiež spôsobiť tráviace symptómy vrátane žalúdočnej nevoľnosti a pálenia záhy.
  • Askorbát vápenatý obsahuje kyselinu askorbovú, ktorá je naviazaná na vápnik. Nachádza sa v prášku, tablete alebo pilulke. Keď sa vitamín C spojí s vápnikom, zaťažuje žalúdok menej ako čistý vitamín C. Môže byť tiež užitočný pre ľudí, ktorí chcú doplniť svoj príjem vápnika.

Tento druh doplnku je prirodzene menej biologicky dostupný ako čistý vitamín C, pretože sa musí rozložiť tráviacimi enzýmami, aby sa stal vitamínom C.

  • Minerálne askorbáty – od askorbátu zinku po askorbát horčíka a ďalej, existuje množstvo ďalších doplnkov, ktoré viažu vitamín C na minerál, aby bol stráviteľnejší. Podobne, ako askorbát vápenatý sa dodávajú v práškoch, kapsulách a tabletách, ktoré sú menej biologicky dostupné ako čistá kyselina askorbová.

Ako môžete vidieť, tekutý lipozomálny vitamín C sa líši od všetkých týchto doplnkov zmysluplným spôsobom.

  • Pretože je to kvapalina, ktorá udržuje kyselinu vo vnútri tuku, tekutý lipozomálny vitamín C je pre tráviaci systém menej zaťažujúci ako čistá kyselina.
  • Pretože častice tekutého lipozomálneho vitamínu C napodobňujú ľudské bunky, sú ľahšie absorbované krvným obehom.
  • Je celkovo biologicky dostupnejší.

Syntetický vs.Vitamín C derivovaný z potravín

Pri doplnkoch vitamínu C existujú okrem mechanizmu doručenia aj ďalšie rozdiely.

  • Niektoré pochádzajú zo syntetického vitamínu C, zatiaľ, čo iné pochádzajú z prírodných surovín.
  • Ak sa už vyhýbate umelým prísadám a GMO potravinám, pravdepodobne uprednostníte prírodný doplnok vitamínu C. Ak konzumujete bio kvalitu, oceníte, že váš prírodný doplnok vitamínu C je bio certifikovaný, bez GMO a z trvalo udržateľného zdroja.
  • Skontrolujte či vaše doplnky neobsahujú iné umelé alebo chemické zložky, ktoré môžu mať nežiaduce vedľajšie účinky.
  • Zistite či je doplnok vegánsky, kosher (kóšér) a vegetariánsky. Niektoré doplnky vitamínu C používajú na výrobu kapsúl želatínu pochádzajúcu zo zvierat.

Výhody vitamínu C

Koľko vitamínu C skutočne potrebujete?

Závažný nedostatok vitamínu C môže vyústiť do stavu známeho ako skorbut. Bez dostatočného množstva vitamínu C nie je vaše telo schopné syntetizovať kolagén, ktorý je nevyhnutný na tvorbu a opravu telesného tkaniva vrátane kože, svalov, chrupaviek a spojivového tkaniva.

V dôsledku toho sa môžu vyskytnúť nasledujúce príznaky:

  • Únava a zmeny nálady (smútok, podráždenosť, nervozita)
  • Ľahká tvorba modrín a pomalé hojenie rán
  • Krvácanie ďasien
  • Strata zubov
  • Znovuotvorenie starých rán
  • Kožné problémy

Ak sa váš stav nezvráti, otvorené rany sa môžu infikovať. To je dobrý dôvod, aby ste sa uistili, že absorbujete vysoké množstvo vitamínu C!

Okrem vyhýbania sa skorbutu môže mať konzumácia vysokého množstva vitamínu C množstvo potenciálnych výhod pre váš vzhľad a zdravie.

Ďalej sa bližšie pozrieme na výhody vitamínu C.

Vitamín C na zlepšenie pokožky

Vitamín C je nevyhnutný pre zdravie pokožky z niekoľkých dôvodov:

  • Úloha pri produkcii kolagénu – naše telá potrebujú vitamín C na produkciu kolagénu, elastickej látky, vďaka ktorej je pokožka pevná a hladká. Kolagén poskytuje objem okolo líc a zabraňuje tvorbe vrások na pokožke po opakovaných výrazoch tváre. Nedostatok kolagénu je spojený s ochabnutou pokožkou, známkami starnutia a hrboľatou, nerovnomernou štruktúrou pokožky.
  • Antioxidačné vlastnosti – vaše obľúbené produkty starostlivosti o pleť už môžu obsahovať antioxidačné zložky ako zelený čaj alebo granátové jablko. Podobne aj vitamín C je silný antioxidant, ktorý môže pomôcť znížiť účinky oxidačného stresu (stres spôsobený UV žiarením, smogom a inými toxínmi v životnom prostredí).
  • Aj, keď existujú produkty obsahujúce vitamín C určené na vonkajšie použitie (topické), na vybudovanie zdravej pokožky neexistuje žiadna adekvátna náhrada za vnútorne užívanie vitamínu C.

Ak sa vaša pokožka zdá matná alebo suchá, príjem väčšieho množstva vitamínu C môže potenciálne pomôcť a náš výber organických doplnkov pre krásu môže byť vašim riešením. A ak už máte dokonalú, mladistvo vyzerajúcu pleť, antioxidačné vlastnosti vitamínu C jej môžu pomôcť zostať takou dlhšie.

Vitamín C a imunita

Zatiaľ, čo v súčasnosti nie je známy liek na bežnú nádchu, mnoho ľudí sa pri prechladnutí a menších ochoreniach rôzneho druhu spolieha a obracia na vitamín C.

V skutočnosti jedna štúdia preukázala, že užívanie 200 mg vitamínu C denne môže znížiť pravdepodobnosť prechladnutia o polovicu.

Ako môže táto skromná kyselina pomôcť?

  • Antioxidačné vlastnosti vitamínu C pomáhajú telu bojovať proti poškodeniu buniek spôsobenému napadnutím patogénmi.
  • Pretože vitamín C hrá veľkú úlohu pri oprave tkaniva, je životne dôležitý pre zdravé fungovanie orgánov imunitného systému vrátane kože, lymfatických uzlín a bielych krviniek.
  • Je jasné, že nedostatok vitamínu C je spojený s oslabenou imunitou a niektoré štúdie ukazujú, že doplnky vitamínu C môžu pomôcť v boji proti infekciám dýchacích ciest.

Vďaka týmto potenciálnym imunitu posilňujúcim vlastnosťiam sa niekedy v klinickom prostredí podáva intravenózny vitamín C, aby pacientom pomohol naštartovať reakciu imunitného systému.

Hoci by sa vitamín C intravenózne užívať doma úplne nemal, lipozomálny vitamín C je ďalšou najlepšou metódou pre optimálnu absorpciu. Zvážte tiež zaradenie oplášteného striebra alebo iných doplnkov na podporu imunity do vašej rutiny, aby ste sa lepšie chránili pred vzduchom prenášanými vírusmi a baktériami, s ktorými prichádzate denne do kontaktu.

Ako používať sérum Vitamínu C či doplnok Vitamínu C

Zatiaľ, čo pridanie extra vitamínu C do vašej rutiny vám môže potenciálne pomôcť v boji proti zhoršenému stavu pokožky alebo nástupu príznakov nachladnutia, vitamín C funguje najlepšie, keď ho užívate pravidelne.

Vaše telo tak bude mať vždy surový materiál, ktorý potrebuje na syntézu zdravého tkaniva, boj s patogénmi a vykonávanie množstva ďalších funkcií.

Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, spravte z užívania vitamínu C súčasť vašej každodennej rutiny.

  • Vitamín C prijímajte vo forme citrusových plodov, červenej papriky a listovej zeleniny.
  • Užívajte lipozomálny vitamín C, aby ste zvýšili príjem tejto cennej živiny a zabezpečili správnu absorpciu.
  • Na pokožku používajte sérum vitamínu C ako obranu proti poškodeniu slnkom

Zvýšte svoj príjem Vitamínu C so Cymbiotikou

Lipozomálny Vitamín C od značky Cymbiotika je vegánsky doplnok vitamínu C získaný z organickej tapioky. Táto receptúra kombinuje 1000 mg biologicky dostupného vitamínu C s antioxidantom vitamínom E, kolagén posilňujúcu bambusová silicu a ďalšími prospešnými zložkami.

Tieto prírodné živiny poskytujú synergicky tie najlepšie potenciálne účinky vitamínu C pre rozjasnenie pokožky a posilnenie imunity. Tieto účinky z neho podľa nášho názoru robia najlepší lipozomálny doplnok vitamínu C na trhu. Tento tekutý doplnok ochutený bio citrónovou a pomarančovou kôrou je chutný a bez cukru, bez lepku a bez sóje.

Využiť všetky výhody vitamínu C nebolo nikdy jednoduchšie: objednajte si túto jedinečnú receptúru ešte dnes!

Zdroje:

Journal of the American Academy of Dermatology. Adult Scurvy.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10570371/

The Mayo Clinic. Is it possible to take too much vitamin C?
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/benefits-vitamin-c/faq-20058271#:~:text=The%20link%20between%20vitamin%20C,after%20they%20received%20vitamin%20C.

Harvard Health Publishing. Can Vitamin C Prevent a Cold?
https://www.health.harvard.edu/cold-and-flu/can-vitamin-c-prevent-a-cold

NIH. Vitamin C.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#:~:text=Oral%20vitamin%20C%20produces%20tissue,in%20the%20urine%20%5B4%5D.

Chicago Tribune. The Best Vitamin C Supplement. https://www.chicagotribune.com/consumer-reviews/sns-bestreviews-wellness-the-best-vitamin-c-supplement-20191206-dvsgnlilxzcbnf5txht3cua25y-story.html

Nutrients. Vitamin C and Immune Function.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/